Factureren met korting voor tijdige betaling of kredietbeperkingstoeslag

Leestijd: ongeveer 3 minuten 24 mei 2021 0 reacties

Als verkoper of dienstverlener kan je klanten die tijdig of snel betalen belonen. Je geeft hen een korting en je moedigt hen aan om snel te betalen, wat dan ook gunstig is voor jouw cashflow. Het kan echter ook andersom: met een kredietbeperkingstoeslag straf je klanten af die niet snel betalen. In beide gevallen zijn er gevolgen voor de btw-administratie. We lichten het voor je toe.

Korting voor tijdige betalingen: korting wel of niet op factuur vermelden?

Bij het maken van de factuur is het nog niet duidelijk of de klant al dan niet snel zal betalen. Daarom kiest men er soms voor om de korting nog niet meteen op de factuur te plaatsen. Wanneer de klant tijdig betaalt, zal hij minder betalen. Het probleem is dat er op dit moment eigenlijk te veel btw in rekening is gebracht bij de klant, want het btw-bedrag is exclusief de korting berekend.

Als je geen creditnota maakt, moet je het volledige btw-bedrag aan de Belastingdienst betalen. Daarom is het beter om een creditfactuur te maken en deze aan de klant geven. Zo moet je deze btw niet aan de Belastingdienst betalen. De btw over de korting kan dan worden verrekend in de btw-aangifte. Als de klant het btw-bedrag reeds in zijn btw-aangifte heeft afgetrokken zal hij dit btw-bedrag op basis van de creditfactuur aan de Belastingdienst moeten terugbetalen.

Een tweede optie is om de korting wel al meteen op de factuur te zetten. Als de klant tijdig betaalt, hoef je verder niks meer te doen omdat het juiste btw-bedrag al in rekening is gebracht. Wanneer de klant niet op tijd betaalt en geen korting krijgt, is er op de niet-toegekende korting wel btw van toepassing. Opdat de klant deze btw zou kunnen aftrekken, moet hij dan wel een aanvullende factuur ontvangen.

Je kan ook per klant de korting op een aangepaste manier vermelden. Bij klanten die vaak tijdig betalen zou je de korting bijvoorbeeld standaard op de factuur kunnen zetten en bij andere klanten niet. Meer over het op de factuur vermelden van kortingen voor tijdige betalingen lees je in onze vorige blog hieromtrent.

Kredietbeperkingstoeslag als alternatief voor de korting voor tijdige betalingen

De kredietbeperkingstoeslag komt bovenop het factuurbedrag en is vaak een percentage van dit factuurbedrag. Eigenlijk moet de klant dan een toeslag betalen omdat hij niet snel betaalde. Over deze toeslag moet ook btw worden berekend.

In eerste instant weet je nog niet of de klant tijdig zal betalen en dus bereken je nog geen btw over de toeslag. Als de klant vervolgens gewoon tijdig betaalt, hoef je verder ook niks te doen. Als de klant later betaalt, moet hij het bedrag inclusief de toeslag betalen en moet je btw betalen over dit bedrag. Je kan dan een aanvullende factuur maken.

Stel bijvoorbeeld dat je goederen levert voor 1.000 euro (excl. btw). De btw hierop bedraagt 210 euro, waardoor je klant 1.210 euro (incl. btw) moet betalen. Hierop kan er een kredietbeperkingstoeslag van 2%, zijnde 24,20 euro, komen. Hierover bereken je in eerste instantie geen btw, waardoor het factuurbedrag 1234,20 euro bedraagt. Als de klant tijdig betaalt, ontvang je dus gewoon 1.210 euro. Als de klant niet tijdig betaalt, ontvang je 1.234,20 euro. Jij moet dan wel 214,20 euro btw betalen in plaats van 210 euro. Als je klant de btw wil aftrekken, moet je hem een aanvullende factuur toesturen.

De best gewaardeerde factuurprogramma's van 2021!

(167 reviews)9.7/10
e-Boekhouden.nl factuurprogramma Vanaf € 9,95 p/m
Gratis voor starters
Ongekend eenvoudig
Onbeperkt factureren
e-Boekhouden.nl factureren en boekhouden Vanaf € 13,90 p/m
Inclusief boekhouden
Gratis voor starters
120 facturen per jaar
e-Boekhouden.nl factuurprogramma € 9,50 p/m
Gratis voor starters
Ongekend eenvoudig
Ongelimiteerd
e-Boekhouden.nl factureren en boekhouden € 24,00 p/m
Inclusief boekhouden
Gratis voor starters
Ongelimiteerd
(2 reviews)9.0/10
Factuurprogramma van Ficsus € 5,95 p/m
IDEAL link op factuur
Gratis ondersteuning
Gratis uitproberen
(85 reviews)8.1/10
Exact factuurprogramma € 99,00 p/m
Ongelimiteerd
30 dagen gratis
Inclusief boekhouden
Exact factuurprogramma € 129,00 p/m
Ongelimiteerd
30 dagen gratis
Inclusief urenregistratie

Vergelijk alle factuurprogramma's op prijs, reviews en functies!

Geen reacties

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!

    Plaats reactie

    TIP!
    Sneller een factuurprogramma vinden dat aansluit bij jouw wensen?

    Doe de keuzewijzer!