Tip: gebruik een factuurprogramma voor eenvoudig & betaalbaar factureren. Top 3:
(1) e-Boekhouden.nl (2) Silvasoft.nl (3) Ficsus
De coronacrisis heeft het voor ons allemaal een stuk moeilijker gemaakt. En dat heeft ook gevolgen gehad voor het betaalgedrag van Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit de Barometer Betaalgedrag van Graydon, specialist in bedrijfsinformatie. We nemen de cijfers onder de loep en geven aan wat je kan doen om het betaalgedrag van klanten onder handen te nemen. We doen dat op basis van een gezond evenwicht tussen het respect voor de moeilijke situatie waar velen mee te kampen hebben en de focus op de eigen cashflow.
Cashflowmoeilijkheden nemen toe
In het tweede kwartaal van 2020 werden facturen steeds later betaald. Nederlandse bedrijven zijn al niet de snelste betalers uit de Europese klas, langer dan 30 dagen is bij ons toch wel de regel, maar intussen loopt het gemiddelde steeds verder op. Zo zouden bedrijven hun facturen nu na gemiddeld 39,8 dagen betalen. Omdat ondernemingen langer moeten wachten op hun geld, betalen ze op hun beurt eveneens later, waardoor alle bedrijven daar de gevolgen van voelen.
Daarnaast wijst Graydon erop dat ook andere problemen doorwerken. Zo is de omzet bij veel ondernemingen afgenomen, wat nog sneller voor betaalproblemen zorgt. Ook hangen veel bedrijven nog steeds aan het infuus van de overheid, maar eenmaal zij straks zonder hulp verder moeten zal het aantal faillissementen in Nederland gegarandeerd toenemen. Daardoor blijven leveranciers zonder geld achter en komen ook zij in betaalmoeilijkheden.
De cashflowmoeilijkheden zijn wel niet overal even groot. Zo zien we bijvoorbeeld dat de horecasector nu 5,2 dagen later betaalt dan een jaar geleden, terwijl de (semi)overheid 4,6 dagen later betaalt en de cultuur- en sportsector 3,8 dagen later. Ze hebben stuk voor stuk de symbolische grens van 40 dagen overschreden. Ten slotte zijn er ook verschillen overheen de provincies. Bedrijven uit Zeeland betalen nog steeds het snelst (38,5 dagen), terwijl men in Noord-Holland tot 40,3 dagen wacht om te betalen.
Omgaan met klanten die laattijdig betalen
Er zijn veel manieren waarop je klanten kan aanmoedigen om sneller te betalen. Denk bijvoorbeeld aan goede algemene voorwaarden waarmee je ook wel wat druk op de ketel kan zetten. Het verhogen van de wettelijke rente is bijvoorbeeld een optie, maar in deze coronatijden is het nog maar de vraag of dat wel zal helpen.
In ieder geval blijft het wel belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Ondernemingen die betalingen tot het laatste moment uitstellen, betalen meestal wel na de eerste aanmaning. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe sneller je dan ook geld ontvangt. Als ze na een aanmaning nog steeds geen actie ondernemen, zet je de volgende stap. Dat doe je beter tijdig vooraleer het op een faillissement uitmondt en er niks meer te rapen valt.
Voor grote bestellingen kan het vragen van een voorschot dan weer raadzaam zijn, maar anderzijds kan het klanten die zelf cashflowmoeilijkheden hebben afschrikken. In deze bijzondere tijden is het dan ook raadzaam om een evenwicht te vinden tussen de eigen cashflow en het respect voor de moeilijke financiële situatie van jouw klanten.
Daarom raden wij aan om naast de klassieke aanbevelingen de klanten die wel snel betalen te belonen met een korting. Klanten die wel de nodige ademruimte hebben, dragen dan bij aan je eigen cashflow en zorgen ervoor dat je zelf niet in de problemen komt. En dat jij netjes je leveranciers kan betalen. Bovendien geef je andere klanten, zonder het met zoveel woorden te zeggen, wat langer de tijd om op adem te komen. Zo’n korting voor tijdige betalingen kan je meteen op je factuur zetten, maar je kan ook werken met creditfacturen. Meer daarover lees je in onze eerdere blog over de korting voor tijdige betalingen.
De best gewaardeerde factuurprogramma's van 2024!
IDEAL link op factuur
Onbeperkt factureren
IDEAL link op factuur
Onbeperkt factureren
Eigen opmaak
Mobiele app
Eigen opmaak
Incl. boekhouden
Eigen opmaak
Incl. urenregistratie
Eigen opmaak
Incl. voorraadbeheer
Eigen opmaak
Incl. projectbeheer
Incl. boekhouden
Incl. urenregistratie
Incl. urenregistratie
Incl. voorraadbeheer
Incl. boekhouden
Incl. voorraadbeheer
Incl. boekhouden
Incl. projectbeheer
Incl. voorraadbeheer
Incl. projectbeheer
Incl. voorraadbeheer
Incl. projectbeheer
Incl. urenregistratie
Incl. projectbeheer
Incl. urenregistratie
Incl. voorraadbeheer
Incl. voorraadbeheer
Incl. projectbeheer
Gratis ondersteuning
Gratis uitproberen
Vergelijk alle factuurprogramma's op prijs, reviews en functies!
Geen reacties
Plaats reactieEr zijn nog geen reacties op dit artikel. Plaats als eerste een reactie!